0507 396 41 74

YÖKDİL Sınavı Hazırlık Kursu

  • YÖKDİL Nedir?
    • Uzun yıllardır akademik dünya yapılan sınavın alana özgü olması yönünde bir beklenti içerisinde idi ve beklentinin karşılanmasına yönelik olarak Yeni YÖK olarak gelen görüşleri de dikkate alarak kapsamlı bir çalışma başlatılmış ve mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) süreci başlatılmıştır.

  • YÖKDİL Sınavına Kimler Katılabilir?
    • Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

  • YÖKDİL Sınavı Nasıl Uygulanır?
    • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı himayesinde Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. YÖKDİL sınavı soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Adaylara, çoktan seçmeli ve 5 (beş) cevap şıklı 80 (seksen) adet soru sorulmakta ve 180 (yüz seksen) dakika sınav süresi verilmektedir. Yanlışın doğruyu götürmesi kuralının olmadığı bu sınavda her bir soru 1.25 puandır.

  • YÖKDİL Sınav Formatı Nasıldır?
    • Sınav, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında İngilizce dilinde yapılmaktadır. YÖKDİL sınavında YDS’den farklı olarak diyalog tamamlama ve eş anlamlı cümle soru tipleri yer almamaktadır. Bunların yerine diğer soru tiplerine ait sor sayıları artırılarak, adayların alan bilgileri ışığında yabancı dil seviyeleri ölçülmektedir.

  • YÖKDİL Puanları ve Seviyeleri Nasıl Derecelendirilir?
    • YÖKDİL sınavında dil tazminatı söz konusu olmadığı için herhangibir derecelendirme söz konusu değildir. Adaylara yalnızca yaptıkları doğru yanlış sayıları ve aldıkları puanı gösteren bir sınav sonuç belgesi sağlanır.

  • YÖKDİL Başvurumu Nereden Yapabilirim ve Sınav Ücreti Ne Kadar?
    • başvuruları elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden, sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılacaktır. Adaylara sınava girmek istedikleri alanı sınav başvurusu esnasında seçecektir. Adaylar sınav başvurularını onayladıktan sonra alan tercihlerini değiştiremeyecektir. Bu nedenle başvuru onayı verilmeden önce alan tercihinin doğru yapıldığı adaylar tarafından dikkatle kontrol edilmelidir. Sınav başvuru ücreti, başvuru işleminin son adımında kredi/banka kartı ile ödenecektir. Sınav başvuru ücreti 75 (yetmiş beş) TL’dir.

  • YÖKDİL Sınav Merkezleri Hangi İllerde Bulunmaktadır?
    • Sınav, aşağıda listelenmiş olan 30 (otuz) ilde, toplam 35 (otuz beş) sınav merkezinde gerçekleştirilecektir. Adaylar, sınav başvuru sürecinde yalnızca 1 (bir) sınav merkezi tercihinde bulunabilir. Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemez. Bu nedenle, sınav merkezinin doğru tercih edilmesi adayların sorumluluğunda olup, başvuru sürecinde tercih işlemi adaylar tarafından dikkatle yapılmalıdır.

      YÖKDİL Sınav Merkezleri

       

  • YÖKDİL Sınav Sonucum Ne Kadar Süre İçin Geçerli?
    • ÖSYM Başkanlığı, Akademik kadrolara başvuruda bulunmak isteyen adaylar için YDS puanının süresiz geçerli olacağını ilan etmiştir (Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman). Yalnızca Doktora Programlarına başvurularda Yabancı Dil Puanının geçerlilik süresi 5 yıldır. YÖKDİL sınavı ile YDS eşdeğer olduğu için geçerlilik süresi de aynıdır.

  • YÖKDİL Sınavı Ne Zaman Gerçekleşecek?
    • 5. kez yapılacak olan YÖKDİL Sınavının Başvuruları 08-17 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak5. YÖKDİL sınavı, 22 Eylül 2018 Cumartesi günü saat 14.00’te tek oturum halinde gerçekleştirilecektir. Adaylara, çoktan seçmeli ve 5 (beş) cevap şıklı 80 (seksen) adet soru sorulacak ve 180 (yüz seksen)dakika sınav süresi verilecektir.

       

  • YÖKDİL Sınavından Kaç Puan Almam Gerekir?
    • YÖKDİL puanları YDS puanları ile denk olduğu için YDS dil yeterlilik koşullarının hepsi YÖKDİL için de geçerlidir. Buna göre yabancı dil koşulunun sağlanması için doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Araştırma Görevlisi kadrosuna başvuracak adayların en az 50 puanı olmaları gerekmekle birlikte, üniversiteler kadro ilanlarında bu puanı diledikleri gibi yükseltme hakkına sahiptir. Yüksek lisans başvurularında puan uygulaması üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Birçok üniversite en az 50 puan barajı getirirken, kimi üniversite başvuru için yabancı dil puanı istememekte, kimi üniversite ise 40 puanı baraj olarak koyabilmektedir. Adayların bu konuda ilanları dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için bu sınavın sonuçlarını kullanabilmektedir. Bu nedenle, bu kadrolara başvuracak adayların YÖKDİL sınavına girmeleri yararlarına olacaktır. Yurt içindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabileceklerdir.

  • YÖKDİL Sınavında Hangi Alandan Sınava Girmeliyim?
    • Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.

  • İDA Dil İle YÖKDİL Sınavını Nasıl Başaracağım?
    • İDA Dil, temel uzmanlık alanı Yabancı Dil Sınavları olan, Çanakkale ve Mersin’de olmak üzere 2 şubesi bulunan, alanında uzman ve YDS sınav puanı 97,50’nin üzerinde olan öğretmenlerin çalıştığı ve bugüne dek ÜDS, KPDS ve YDS sınavları için hazırlamış olduğu 3 adet ders kitabı ile size süreç boyunca rehberlik edebilecek yetkin bir yabancı dil kursudur. Unutulmamalı ki YÖKDİL Sınavı ülkemizde uzun yıllar boyunca gerçekleştirilen ÜDS Sınav formatının bir benzeridir. İDA Dil Kurumu geçmişi ÜDS ve KPDS Sınavlarına dayanan köklü bir dil kursudur. Bu nedenle YÖKDİL sınavı her ne kadar adaylar için yeni gibi gözükse de İDA Dil’in tecrübeli ve deneyimli olduğu bir sınavdır. İda Dil Mersin olarak düzenli ders takibi, konu tekrarı ve ödevleri eksiksiz yapma ilkelerini benimseyen öğrencilerimize sınav başarısını ve istenilen seviyeye ulaşmalarını garanti ediyoruz. Bir kurumun kendisini anlatmasından ziyade sözü öğrencilerine bırakması daha doğru olacak sanıyoruz. Bu konuda Öğrencilerimizin Gözünden İDA Dil ve Sınav Başarıları sayfalarını inceleyebilirsiniz.